Dit is mijn jachthond Nova. Een ware focuskoningin. Zodra ze een geurspoor oppikt (lees: een gans, haas, ree of iets anders snels, harigs of met vleugels), bestaat de rest van de wereld niet meer. Geen afleiding, geen twijfel, alleen toewijding. Ik kijk er soms met jaloezie naar. Want hoe vaak overkomt het mij niet dat ik ergens aan begin, maar halverwege mijn aandacht verlies? Even snel mijn telefoon checken, een melding die binnenkomt, een gedachte die afleidt.
Tja, we leven ook in een wereld die smeekt om onze aandacht. Social media, e-mails, collega’s die ‘heel even snel iets’ willen vragen. Het is niet gek dat focus best lastig kan zijn.
Herkenbaar?
Wat ik vaak in mijn praktijk hoor is: ‘Gelukkig is woensdag mijn thuiswerkdag. Dan kan ik me tenminste focussen en krijg ik veel meer gedaan’. Tegenwoordig is het bijna onmogelijk om een werkplek te vinden zonder collega’s in de buurt, gezien de vele kantoortuinen die er zijn.
Er is goed nieuws, want gelukkig kun je focus trainen. Ik geef je een paar suggesties die voor mij heel goed werken:
- Spreek met jezelf concrete doelen af: ‘Vandaag laat ik me niet afleiden’ is net zo vaag als ‘Ik ga ooit fit worden’. Beter: ‘Ik schrijf één pagina van dit rapport voor 12:00 uur’. Hoe specifieker, hoe groter de kans dat je niet halverwege afhaakt.
- Werk in blokken (Pomodoro-techniek): Je hersenen kunnen zich niet urenlang op volle kracht concentreren. Het zijn geen marathonlopers. Werk bijvoorbeeld 25 of 50 minuten gefocust en neem dan een korte pauze. Dat voorkomt dat je je aan het eind van de dag zo duf voelt als een konijn 😉.
- Minimaliseer afleiding: Zet je meldingen uit, gebruik noise-cancelling koptelefoons of werk in een stille ruimte. Laat je FOMO los! De wereld draait ook zonder jou door (ja écht). Gun je brein tijd om in de focus te komen. Weet dat je met elke onderbreking weer opnieuw moet beginnen.
- Train je brein om focus te krijgen: Wees je bewust met wat je aan het doen bent. Wat veroorzaakt de afleiding? Waarom laat ik me afleiden? Waarom vind ik iets anders leuker/interessanter/ .. dan het werk wat ik aan het doen ben? Door regelmatig hier bewust van te zijn, leer je sneller afleidingen te herkennen en focus te houden.
- Beweeg en neem pauzes: Je brein heeft herstelmomenten nodig. Dus sta op, rek je uit, maak een korte wandeling. Je brein zal je dankbaar zijn. Ook een powernap tussendoor doet wonderen. Mijn hond is er een kei in.
Ik geniet enorm van het trainen van mijn hond. Het is geweldig om te zien hoe ze zich volledig kan concentreren op wild. Maar ook haar focus is echter soms ver te zoeken als ik haar iets nieuws wil leren. Dan snuffelt ze rond alsof er een verborgen schat ligt en heeft ze opeens héél andere prioriteiten dan luisteren naar mij.
Het vergt geduld, oefening en vooral ook mijn eigen focus houden. Want als ik er met mijn hoofd niet helemaal bij ben, merkt zij dat meteen en dan kan ik trainen met haar net zo goed vergeten.
En als we dan allebei in de juiste focus zitten, gaat alles als vanzelf. We begrijpen elkaar, bereiken ons doel en genieten ervan. Want laten we eerlijk zijn: als jij helemaal opgaat in je werk en het loopt lekker, geeft dat toch ook een voldaan gevoel?
Dus de volgende keer dat je je laat afleiden, stel jezelf de vraag: Heb ik mijn doel in het vizier of snuffel ik maar wat rond en laat ik me door al het leuks in mijn omgeving afleiden? Ik zou zeggen, houd die gans in de gaten 😉!