Wees jezelf, het klinkt zo simpel!

Wees jezelf, het klinkt zo simpel.

In een wereld die constant verandert, waar sociale media en externe verwachtingen vaak onze gedachten en gedrag beïnvloeden, kan het een uitdaging zijn om jezelf te blijven. Authentiek zijn, je ware zelf zijn, is een waardevol en soms moeilijk te bereiken doel. In deze blog deel ik mijn eigen reis naar authenticiteit, met hopelijk inspiratie en handvatten voor jou om hetzelfde te doen.

Vanaf jonge leeftijd had ik altijd het gevoel dat ik me moest aanpassen aan de verwachtingen van anderen. Of het nu mijn familie was, mijn vrienden of op mijn werk, ik paste mijn gedrag en keuzes aan om erbij te horen en goedgekeurd te worden. Dit leidde vaak tot gevoelens van onvrede en het gevoel dat ik niet echt mezelf was.

Het moment van verandering kwam toen ik besefte dat ik mezelf verloor in het streven naar goedkeuring van buitenaf. Na een fikse burn-out leidde dit besef tot een innerlijke zoektocht naar mezelf. Hier zijn enkele stappen die mij hierbij hebben geholpen:

Zelfreflectie

De eerste stap naar authenticiteit is zelfreflectie. Neem de tijd om na te denken over wie je echt bent. Wat zijn je waarden, passies en doelen? Wie ben jij nou echt? Reflecteer regelmatig om ervoor te zorgen dat je leven in lijn ligt met deze kernprincipes. Want je eigen leven leiden is een voorwaarde om jezelf te kunnen zijn. Dit kun je overigens ook omdraaien…

Grenzen stellen

Het leren stellen van grenzen was een van de meest belangrijke ervaringen om dichter bij mezelf te komen. Het is zo belangrijk om te weten wanneer je nee moet zeggen om je eigen ruimte te beschermen. En ja dit betekent soms dat je mensen moet teleurstellen. En ja het is essentieel voor je eigen welzijn. Wist je dat je ‘ja’ veel meer waard wordt als je ook leert ‘nee’ te zeggen?

Kwetsbaar durven zijn

Kwetsbaarheid tonen kan eng zijn, maar het is een krachtig middel om te laten zien wie je bent. Door open en eerlijk te zijn over je gevoelens en ervaringen, creëer je diepere verbindingen met anderen. Hoe spannend ook, je wint er alleen maar mee. Je blijft immers trouw aan jezelf en dat is nou net de bedoeling.

Omring jezelf met positieve invloeden

De mensen om je heen hebben een grote invloed op je leven. Omring jezelf met mensen die je aanmoedigen om jezelf te zijn. Vermijd mensen die je energie wegnemen of je proberen te veranderen.

Blijf leren en groeien

Authentiek zijn betekent niet dat je altijd hetzelfde blijft. Het is belangrijk om open te staan voor groei en verandering. Zoek een coach, blijf leren, doe nieuwe ervaringen op, doe ’s iets anders dan anders en blijf je op die manier ontwikkelen als persoon. Dit zorgt ervoor dat je in contact blijft met jezelf en met je gevoel.

Dus ….

Wees jezelf. Het klinkt simpel èn het is een grote uitdaging. Ik heb aardig wat stappen gemaakt en elke stap heeft me dichter bij mezelf gebracht. Zoals de schrijfster Rachel Cusk aan gaf: ‘I don’t feel like I am getting older, I feel like I am getting closer’.

Wat zijn jouw ervaringen met jezelf zijn?